Kombucha – właściwości i przygotowanie

Kombucha, potocznie: grzybek herbaciany lub grzybek japoński, należy do grupy symbiotycznych kultur bakterii i drożdży. Jest znana już od 2 tysięcy lat a swoim wyglądem przypomina placek z galaretowatej masy.

Słodko-kwaśny napój z kombuchy powstaje poprzez dodanie jej do posłodzonej herbaty. Dzięki zachodzącym procesom fermentacji uzyskujemy musujący napój (fermentacja powoduje wytwarzanie się w nim gazu). Kolor napoju zależy od użytej do fermentacji herbaty. Jasnosłomkowy kolor powstaje przy użyciu herbaty zielonej, a ciemnobrązowy przy wykorzystaniu herbaty czarnej.

Kombucha – właściwości

  • Kombucha znana jest ze swoich właściwości odtruwających dzięki dużej zawartości kwasu glukoronowego. Kwas glukoronowy łączy się z wieloma toksynami unieszkodliwiając je i umożliwiając ich wydalenie z organizmu.
  • Kombucha ma pozytywny wpływ na florę jelitową (https://ranozebrano.pl/kombucha-z-hibiskusem-eko-0-7l) a wysoka zawartość witaminy C, minerałów i polifenoli sprawia, że posiada także właściwości antyoksydacyjne.
  • Dzięki posiadaniu w swoim składzie witamin z grupy B,  minerałów takich jak magnez, miedź, cynk i żelazo oraz licznych aminokwasów,  korzystnie wpływa na wygląd włosów i paznokci a także pomaga zmniejszać bóle głowy i zmęczenie.
  • Badania wykazały, że kombucha jest pomocna w kontrolowaniu cukru we krwi i obniża poziom cholesterolu, działa przeciwzapalnie oraz zawiera substancje, które przyśpieszają metabolizm i wspomagają trawienie.
  • Napój z kombuchy wpływa na oczyszczanie krwi i na kwasowość organizmu. Dawkowany w odpowiednich ilościach podnosi poziom energii i wzmacnia system odpornościowy organizmu.

Kombucha – przygotowanie

Podstawowy przepis opiera się na użyciu 1 torebki czarnej herbaty i 1/3 szklanki białego cukru. Herbatę parzymy i pozostawiamy do wystudzenia. Do posłodzonego napoju dodajemy odrobinę grzybka (grzybek herbaciany możemy zakupić w sklepie z ekologiczną żywnością) oraz 2 łyżeczki octu winnego.

Naczynie (szklane, ceramiczne lub porcelanowe) z napojem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w zacienione miejsce na 7 dni. Po tym czasie, napój możemy przechowywać w lodówce. Należy pamiętać aby proces fermentacji nie trwał dłużej niż 8 dni, w przeciwnym razie zamiast napoju uzyskamy ocet spożywczy.

Jeśli chcemy rozmnożyć grzybka herbacianego, należy oderwać jego część i użyć do produkcji kolejnego napoju (grzyb przechowywany w pojemniku codziennie powiększa swój rozmiar).

Kombucha – przeciwskazania

Napoju z kombuchy nie powinny pić dzieci i kobiety w ciąży ze względu na zawarty w niej alkohol, a także osoby chore na cukrzycę, ponieważ zawiera dużą ilość cukru. Skutkami ubocznymi picia napoju mogą być bóle głowy będące efektem wydalania toksyn oraz zaburzenia pracy układu pokarmowego. Do picia tego napoju należy przyzwyczajać się stopniowo, nie powinno się go także pić codziennie.

Kombucha została w dzisiejszych czasach gwiazdą instagrama i blogów promujących zdrową żywność. Ta fermentowana, musująca herbata jest nie tylko smaczna, ale ma liczne właściwości zdrowotne.

Tło zdjęcie utworzone przez freepik - pl.freepik.com